kolmapäev, 2. november 2016

Ilmateade

Sügis  on nüüdseks üritanud saabuda kolm korda. Esimest korda proovis ta tulla septembris, kui ühel hommikul sadas vihma umbes 5 minutit ja järgmisel päeval oli kõva tuul ja temperatuur veidi langenud (siiski mitte alla 26 kraadi Celsiuse skaalal). Kolm päeva hiljem oli kõik back to normal. Uuesti üritas sügis tulla eelmisel nädalal, kui temperatuur tõesti langes (päeval 25 kraadi, üks päev oli vist isegi 24), oli tuult ja üksõhtu ka vihma. Reedel oli aga taas 30 kraadi ja päike kuumas korralikult. Tõsi UV-indeks oli langenud 10-lt 5-le ja päevitamise eesmärgil polnud meil rannas midagi teha. Võrdluseks, Ilmateenistuse andmetel on Eestis UV-indeks juunis-juulis üle 6.
Sellel nädalal sügis aga tõepoolest saabus. Tegelikult oleks korrektsem tõesti öelda vihmahooaeg. Eile tuli alla esimene suurem vihm. Mis kestis küll umbes 10 minutit, aga vett tuli alla korralikult. Suur vihm tabas eelmise nädala lõpus ka Eilatit. Tekkis korraliku üleujutus, mis sulges lennujaama. Kokku tuli taevast alla 32 mm sademeid, mis on 4 mm rohkem kui Tartus keskmiselt terve märtsiga! Meile on öeldud, et kui õige vihm tuleb siis peame me ka üleujutuseks valmis olema (eriti kuna elame mere ääres ja mäest all). Tõin septembris kodus käies oma kummikud kaasa. Nt detsembris on oodata kaks korda rohkem sademeid kui Tartus augustis (statistika järgi kõige vihmasem kuu). Väidetav suur erinevus on aga see, et siin võib see maha tulla üsnagi lühikese ajaga. Eilse järgi otsustades on see päris tõenäoline.
Kohe pärast vihma olid ka päris korralik tuul ja lained. Tänaseks olid alels jäänud ainult lained. Kui surfajaid on siin üldse päris palju, siis nüüd on neid kohe väga palju.
Pärast vihma langesid ka temperatuurid. Öiseid temperatuurid on langenud alla 20 kraadi (üks ennustus näitab isegi 13 kraadi, mida tundub täna raske uskuda).  Päeval näitas täna küll termomeeter üle 20 kraadi, kuid tunne oli suhteliselt sügisene. Nagu kodus esimesel septembrinädalal. See klapib üsna hästi muidugi ka sellega, et siin hakkas (üli)kool eelmisel nädalal. Õue minnes tuleb nüüd juba pikad püksid ja kampsun kasutusse võtta. Muidugi Eestist tulijatele võime nii palju lohutuseks öelda, et teie jaoks on siin hetkel ilmselt ikka pigem soe.
Suured lained ja surfajad

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar